JADŁOSPIS od 25.03.24 do 29.03.24
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: kakao z mlekiem i miodem, bułka grahamka, masło ,kiełbasa żywiecka, sałata
II śniadanie: melon/ sok owocowy / ( woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień)
Obiad: zupa fasolowa z ziem. i natka piet. ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem,bita śmietana, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: weka z masłem, kabanos drobiowy / herbata z cyt. i miodem
WTOREK
Śniadanie: płatki kuk. na mleku, chleb wieloziarnisty , masło, ser żółty, papryka czer.
II śniadanie: winogrono / (woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień)
Obiad: rosół drobiowy z mak. i natka piet. , udko z kurczaka, ziemniaki z koper. sur. z marchewki i chrzanu ,kompot owocowy.
Podwieczorek: drożdżówka z dżemem / herbata owocowa
ŚRODA
Śniadanie: kawa inka z mlekiem i miodem, chleb z maki mieszanej, masło, pasztet drobiowy, rzodkiewka.
II śniadanie: biszkopcik / sok z czarnej porz. /(woda mineralna dostępna przez cały dzień)
Obiad: zupa jarzynowa z ziem. i natka piet. gulasz wołowy w sosie własnym, kasza jecz. na sypko, ogórek kon. kompot truskawkowy.
Podwieczorek: banan
CZWARTEK
Śniadanie: kakao z mlekiem i miodem, chleb z mąki mieszanej, masło, twarożek na słodko
II śniadanie: borówka amerykańska/ sok pomarańczowy ( woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień)
Obiad: zupa kalafiorowa z mak. i natka piet. kotlet górski, ziemniaki z koper. sałata ze śmietana, kompot wiśniowy.
Podwieczorek : jogurt w kubeczku / herbatniki
PIĄTEK
Śniadanie: herbata z cyt. i miodem, chleb z mąki mieszanej, masło, ryba w pomidorach.
II śniadanie: jabłko / herbata miętowa/ ( woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień )
Obiad: zupa porowa z ziem. i natką piet. makaron z serem białym, kompot owocowy.
Podwieczorek: ciasto makowiec/ kakao z mlekiem i miodem
Alergeny;
gluten, mleko, białko, seler, gorczyca, soja, jaja.
Do przygotowania posiłków uzywane są przyprawy; pieprz,pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól obniżonej zawartości sodu. wszystkie produkty mączne (kluski, naleśniki, pierogi oraz surówki) są przygotowywane w kuchni Przedszkola. produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wyszczególniono na podstawie Rozporządzenia Unii Europejskiej UE.Nr. 1169/2011-załącznik II. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np; kakao, herbata, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy,jaj, soi, orzechów, selera gorczycy. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendenta Przedszkola.