Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1221329
  • Do końca roku: 277 dni
  • Do wakacji: 84 dni

Kalendarium

Piątek, 2024-03-29

Imieniny: Marka, Wiktoryny

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS   od  25.03.24  do 29.03.24

PONIEDZIAŁEK

 

Śniadanie:     kakao z mlekiem i miodem, bułka grahamka, masło  ,kiełbasa żywiecka, sałata

II śniadanie:   melon/ sok owocowy /   ( woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień)

Obiad:            zupa fasolowa z ziem. i natka piet.  ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem,bita śmietana,   kompot  wiśniowy.

Podwieczorek:      weka z masłem, kabanos drobiowy / herbata z cyt. i miodem

WTOREK

Śniadanie:      płatki kuk. na mleku, chleb wieloziarnisty  , masło, ser żółty, papryka czer.

II śniadanie:   winogrono /    (woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień)

Obiad:            rosół drobiowy z mak. i natka piet. ,  udko z kurczaka,  ziemniaki z koper.  sur. z marchewki i chrzanu ,kompot owocowy.

Podwieczorek:  drożdżówka z dżemem / herbata owocowa

ŚRODA

Śniadanie:       kawa inka z mlekiem i miodem, chleb z maki mieszanej, masło, pasztet drobiowy, rzodkiewka.

II śniadanie:     biszkopcik / sok z czarnej porz.  /(woda mineralna dostępna przez cały dzień)

Obiad:              zupa jarzynowa  z ziem. i natka piet.   gulasz wołowy w sosie własnym, kasza jecz. na sypko, ogórek kon.   kompot truskawkowy.

Podwieczorek  banan

CZWARTEK

Śniadanie:         kakao z mlekiem i miodem, chleb z mąki mieszanej,  masło, twarożek na słodko

II śniadanie:       borówka amerykańska/ sok pomarańczowy  ( woda mineralna do picia dostępna przez cały dzień)       

Obiad:                  zupa kalafiorowa z mak.  i  natka piet. kotlet górski, ziemniaki z koper. sałata ze śmietana,   kompot wiśniowy.

 Podwieczorek :   jogurt w kubeczku / herbatniki

PIĄTEK

Śniadanie:         herbata z cyt. i miodem, chleb z mąki mieszanej, masło, ryba w pomidorach.

II śniadanie:    jabłko / herbata miętowa/ ( woda mineralna do picia  dostępna przez cały dzień )

Obiad:                zupa porowa z ziem.  i natką piet.  makaron z serem białym,  kompot owocowy.

Podwieczorek:   ciasto makowiec/ kakao z mlekiem i miodem

 

Alergeny;

gluten, mleko, białko, seler, gorczyca, soja, jaja.

Do przygotowania posiłków uzywane są przyprawy; pieprz,pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól obniżonej zawartości sodu. wszystkie produkty mączne (kluski, naleśniki, pierogi oraz surówki) są przygotowywane w kuchni  Przedszkola.  produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  wyszczególniono na podstawie Rozporządzenia Unii Europejskiej UE.Nr. 1169/2011-załącznik II.  Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np; kakao, herbata, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, laktozy,jaj, soi, orzechów, selera gorczycy.  Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendenta Przedszkola.